Archive for the ‘ from the little box ’ Category

notice

In the name of Allah,

Will be cooverting to blogspot soon. The need to boycott wordpress due to their unwillingness to remove a blogger who had recently made negative remarks about Islam. Go to Mazidul Akmal’s page to further read the issue.

Semoga Allah memberi kesedaran kepada orang tersebut.

Go to C’est Ecrit to visit my new blogspot page.

May Allah forgive our wrongdoings, bless our family, friends and all muslims and bestow on us His grace, Amiin. See you on blogspot!

are you healthy, mentally?

In the name of Allah.

I’m doing one of the most personal assignments I’ve ever done in my life. It’s not easy, but it’s good to know what’s important in a kid’s life. It’s good to know things that a kid doesn’t know, like I did when I was little. Experience teaches more than what a book can tell.

I was eight when my father passed away.

I could remember vividly the day ayah passed away. We were in one of the resorts in Pulau Pangkor. Ayah had some police conventions over there. It was the second time we went there.

I remember how the jenazah was brought to one of the mosques in the island, and how I had my last kiss on ayah’s forehead. I remember how ayah’s body was covered with this yellow powder I don’t know what it’s called. I remember how everyone was crying as though it was the end of the world…But what does a kid like me know?..I couldn’t remember whether I cried or not, but I definitely know what being dead mean. It means living this worldly life and heading to another one, which Muslims call Barzakh. But that was definitely it. Nothing more. I did not have anything over that point. That was my period.

Oh yes, because ayah passed away in Pangkor Island, the jenazah had to be brought back to the mainland. ayah was buried in Kuala Kangsar, his kampung, where he had always wanted to settle down. I, sometimes can still remember how he would always say to me, “Kalau ayah meninggal, ayah nak kubur tepi pah…” Pah is my great granma, whom I did not have the chance to meet at all, because Pah passed away before I was born and Pah was the one who raised my ayah after his mom passed away when he was little.

Ayah was brought back to the mainland with a police boat, because ayah himself, was someone in the police force. I remember how the boat was unstable and I was REALLy worried that ayah would slip into the sea(silly as I was, can a boat be stable on water? come on girl!). And as we reached the mainland, angah and abang was already at the shore. FYI, angah was having her PMR back then and abang was already in college when ayah passed away. That’s why we met them at the shore in Lumut.

Then, being the youngest of my siblings, I accompanied my mom in the hearse and that experience, I don’t remember much about it. All I remember was, my mom whispering to me, “Ayah is at the back.”.

My aunt’s house was in front of the main road heading to KK town. It’s directly opposite to KK Technique School. It was shocking to see how my aunt’s house in Kuala Kangsar was flooded with human. As the van approached the the road heading to my aunt’s house, I thought there were some kind of parade the town was having. The only kind of traffic that is similar this is when KL is holding the Merdeka parade. Mom said, because ayah was such an influence in the police force, and ayah had travelled to many places that he had such many friends. Such many wonderful acquaintance who always had time for him. Even after he had left.

I never really thought I could be this transparent. I didn’t even know there is a part of me that can tell this story openly.

A kid I was, I never really know how to deal with death. Yes I understand the fact that death is this and that, but to deal with loss of loved ones, I don’t know how. I’ve heard that people say that everyone deals with grief and loss differently, but what harm would it cause if this topic is being explored in the classroom?

There was no such thing as mental health when I went to primary school. Nothing. Pendidikan Jasmani &Rohani was always about physical education. And being an athlete myself in primary and secondary school, is it fair to say that I’m healthy when an aspect of my mental health was not being dealt with?

I’m confident that I am not the only 8 year-old whose father died when I have yet to understand the meaning of death.

you think?

In the name of Allah.

How far could you go with that kind of living, when indeed, this world is Allah’s? When we are nothing but mere creatures of Allah?

How far do you think He will let you go? Maybe you got away these few times, but what about the next time? You really think you can get away?

Life is like a maze. You start at the same starting point. In the end, you will only return to one god.No escape. None but to Allah.

There’s always room for change. Allah’s doors for taubat are always open to us. It’s just the matter of us, making the first step.

Ingatlah,

If you walk towards Allaah, Allaah will come running towards you, but remember you’ve got to make the first step.

A tribute to Mama- my mom, my dad, my hero

Bismillah.

Dulu masa ayah aku meninggal, aku dengan family tinggal dekat Taiping. Sebab before ayah aku meninggal tu, ayah aku nak pindah Taiping. Dekat dengan kampung katenye (Kuala Kangsar). Ayah aku meninggal masa aku darjah 2. Tak berape nak paham lagi maksud meninggal. Aku ingat lagi time tu, aku rase macam ayah aku akan datang balik. Budak kan. Mane nak paham. But anyhow, bila sampai Father’s Day, aku sedih sikit. Sebab aku dah tak buat kad dah, sebab aku takde sape nak bagi kad tu. Pathetic, tapi macam tu lah budak-budak kecik macam aku dulu fikir.

Tapi hari ni, aku bukan nak cakap pasal arwah ayah aku. Aku nak cakap pasal mak aku yang jadi ayah aku, yang jadi mak aku (obviously) lepas ayah aku meninggal.

Aku ingat lagi, bila ayah aku meninggal tu, memang family aku menghadapi pelbagai masalah. Financially, emotionally, semua lah. And paling terasa sebab time tu, abang dan akak-akak aku semua dah keluar dari rumah untuk belajar. Abang aku kat Uniten, angah aku kat Unikl, ekin dekat MRSM. Tinggal lah aku dengan mak aku kat rumah.

Maybe sebab mak aku muda lagi time tu kot, aku ingat lagi macamana mak aku garang gile. Aku ingat pagi-pagi kena sidai baju before gerak pegi sekolah dengan mak aku. Mak aku drive aku gi sekolah. Kalau tak sidai baju pagi tu, dalam kete memang tunggu mase je la. Aku dulu librarian time sekolah. So, pakai baju kemeja yang tuck in dalam skirt macam tu. Jadi compare dengan pakai baju kurung, lapisan kain skirt tu lagi nipis sebab baju kurung ade dua lapis kain. And hukuman aku untuk tak sidai baju pagi tu, cubit sampai paha aku lebam. Mula-mula aku tak bajet pon akan hitam paha aku, tapi bila sampai one time tu, aku pakai seluar pendek kat rumah, kebetulan sape tah ade kat rumah aku, tanye kenape paha aku ade tompok tompok hitam yang sangat banyak. Lebam rupenye. Aku tak dapat lupe la kan, sebab mak aku cubit memang pergh, and memang bergenang air mate pagi2 pegi sekolah. Budak kecik kot. Mane nak paham…sekarang bile pikir2 balik, maybe sebab mak aku pon mude lagi time tu, anak buat hal pulak. Dia lagi banyak benda nak pikir dari aku.

Yang lagi satu hukuman aku tak boleh lupa adalah kena libas dengan getah toilet. Taw tak getah yang mane? getah yang dok pasang kat paip tu.haa.. yang kaler oren tu. hak tu la yang mak aku guna kalau marah. Tak main dah hanger, buat membazir je (sebab dah banyak kali patah). Aku tak rase aku jenis nakal kat umah dulu. sebab aku takde pun geng kat jiran aku. Tapi tu lah, budak budak kan. macamana pun, mesti ade yang tak paham bahasa.

aku ingat lagi, time aku form 5 mase ade hari academic mak aku cakap nak datang. aku tunggu dari pkol 8pagi smpai la 1tghari (time hari academic abes), mak aku tak smpai smpai. Selaku senior otai yang bawak hp gi sekolah, aku call mak aku, takde orang angkat. Aku jadi gelabah la. Pastu dalam pukol 2 macam tu, mak aku call. Cakap mak aku otw datang teluk intan. sorang-sorang sebab takda orang nak teman dia datang tengok aku. serius time tu aku kecik hati dengan abg n akak aku. aku rase macam dorang tak sayang aku. smpai hati diorang biar mak aku datang sorang. dah la time tu aku nak SPM. tapi takpe..aku taknak tunjuk sedih aku kat mak aku, aku senyum je bile nmpak mak aku. peluk tak lepas. mak aku nangis, aku TERmenangis sekali…pastu mala tu ade bace yassin ramai-ramai, orang lain bace dengan mak ayah, aku bace dengan mak aku je. Sebab aku ade mak je. Pastu malam tu jugak, aku tak tido hostel. keluar tido dengan mak aku…esoknye mak aku balik kl balik..aku ape lagi, meleleh lagi la banjir jugak la semesti tu.

Even sekarang aku dalam teacher’s program ni mak aku punye usaha. Aku tak pernah terfikir nak jadi cikgu, tapi mak aku yang apply kat aku sebab mak aku taw, aku teringin sangat nak belajar oversea. Yela, nak baut medic ke engine ke, result tak power. Alhamdulillah, berkat doa mak, aku berjaya la sampai sekarang. And alhamdulillah jugak, berkat doa mak, aku dah jadi sangat passionate untuk jadi cikgu. 🙂

Aku tak tahu la aku boleh ke tak jadi seorang mak macam aku. Bagi aku mak aku dah gone through a lot. Segala benda yang jadi kat famili aku, semua ada kaitan dengan mak aku, smpai aku tak taw macamana mak aku handle bende2 yang jadi. Aku bila terkenang apa orang buat dekat faimly aku, meleleh lagi la air mate. Mak aku apatah lagi.

So for all the things you’ve sacrificed, the things you’ve given up, the undivided love for the four of us, I know I wouldn’t be able to pay even a pinch of it all back. But what I can do is to pray for your well-being, and ayah’s too.

Wani doa mama sihat selalu, Wani doa mama dapat tengok abang, angah, ekin and wani berjaya and happy so that mama pun boleh happy jugak. I hope you find your happiness and i pray that He will always be by your side in everything you do.

Happy Mother’s Day mama 🙂

bukan stress, bukan bengong tapi senget.

In the name of Allah.

The following weeks would be some of the stressful weeks I’ve had in the whoknowshowmanyyears studying. Semoga saya dah rakan2 diberi kesenangan dalam menempuh alam pengajian tahun k3tiga yang mencabar ini.Cerita di bawah tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang mati.

X : kesengetan terserlah bile dah mule menari dalam bilik
Y : aku takde depan laptop
Y : makang tadi
X : chis
Y : aku anto lagik sekali besok la
Y : bhahaha
Y : oh btw ko makan air asam?
X : ayat quran pasang, tp boleh nak zapin kat sini ape aku nih
X : air asam?
X : air masam?
Y : yg cicah ikan bakar
X : ooh
X : mkn2
X : awat?
Y : aku ada buat sikit
Y : dalam fridge dalam mangkuk
Y : kalau kau nak la
Y : makan ngan ikan goreng
Y : tapi takdelah sedap kan
X : pergggghhhhh aku menari kat bilik kau la macam nih buat performance tanda terima kasih
X : nak?
Y : taknaklahhhhhhhh
Y : haha
X : ala
X : isk
Y : dont menari2
Y : nanti aku lagi pehning
X : babi sentap! ish baby!
X : hua hua hua
Y : ngok
X : ok nak g bace blog
Y : nih memang level 2 punye stress
Y : aku nak tengok next level ok
X : ape barang level 2 bro
X : nih level-less
Y : naik level sikit2 lah derr
Y : tak larat wa nak kejar
X : aku mencari ketenangan nih semoga lah aku
X: lu tak payah kejar
X : lu boleh pegi semayang
X : wa nih
X : haish mencari jalan kebenaran cara alternatif
Y : semayang sudah tapi hati masih rabak2 der
Y : ok2
Y: selamat jalan straight2
Y: dont belok2 ok
X : selamat jalan romeo hanya utkmu sayang

Jom doakan diri sendiri dan rakan2 semoga diberi kesenangan, Amiin 🙂

the fun and the learning; Easter Break

In the name of Allah,

I had a great Easter break. It was all fun, but Alhamdulillah, I have also gained something else in the trip.

1) Everything between the sky and the earth, is created with a purpose. Not for mere display. I visited the wind farm at Palmerston North the other day, and SubahanAllah, Allah’s wonders can never beat man’s creation. What are the windmills without the strong wind Allah has bestowed upon us.

2) You can never feel death. Scared, yes. But never death until your time truly comes. You can take whatever thrilling ride; bungy jump whatsoever, but death comes in a more eerie way, creepier, spookier. Cause, you don’t know when it’s coming, how it’s going to happen.

3) You meet all kinds of people in the world. Whether you like them or not, it’s not your call to tell them, you don’t even have the rights to not like them. Because we’re just human, like the other zillions people in the world. Only Allah has the right to judge them, and He too, will not judge them until the Resurrection  Day.

4) Being greedy is never the answer. In fact, being greedy is actually favouring the path of syaitaan. A reminder to myself when confronted with good  great food.

the clan with kak Ayu at the Te Apiti Wind farm

The choice is ours.

In the name of Allah.

يَوۡمَ يَتَذَكَّرُ ٱلۡإِنسَـٰنُ مَا سَعَىٰ (٣٥) وَبُرِّزَتِ ٱلۡجَحِيمُ لِمَن يَرَىٰ (٣٦) فَأَمَّا مَن طَغَىٰ (٣٧) وَءَاثَرَ ٱلۡحَيَوٰةَ ٱلدُّنۡيَا (٣٨) فَإِنَّ ٱلۡجَحِيمَ هِىَ ٱلۡمَأۡوَىٰ (٣٩) وَأَمَّا مَنۡ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِۦ وَنَهَى ٱلنَّفۡسَ عَنِ ٱلۡهَوَىٰ (٤٠) فَإِنَّ ٱلۡجَنَّةَ هِىَ ٱلۡمَأۡوَىٰ (٤١)

The day when man shall remember all that he strove for, and Hell-fire shall be placed in full view for him who sees. Then, for such as had transgressed all bounds, and had preferred the life of this world, the abode will be Hell-fire; and for such as had entertained the fear of standing before their Lord and had restrained their sould from lower desires, their abode will be the Garden. [An0Nazi’at: 35]

Let us remember:

We cannot get to the high ground by taking the low road. We cannot win our Creator’s pleasure by disobeying Him. We cannot enter paradise by being ambivalent about it. The clash between the two lifestyles here is actually the clash between two afterlives. And the choice is ours.